ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

arch.GIF (10539 bytes)

line1.gif (1878 bytes)

Ο ΓΑΣ Χολαργού ξεκίνησε την καλλιέργεια του αθλήματος στο τέλος του 1998. Οι προπονήσεις γίνονταν προσωρινά στην κλειστή αίθουσα του 1ου – 3ου Λυκείου της πόλης μας, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων του Δήμου για την διαμόρφωση χώρου στο Αθλητικό Κέντρο του Χολαργού (Τέρμα οδού Σύρου). Προπονητής του Συλλόγου είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας Αλέξανδρος Παμβουξόγλου. Την πρώτη του παρουσία στο Χολαργό το άθλημα την είχε στους αγώνες της Αθλητικής άνοιξης που έγιναν τον περασμένο Μάϊο σαν αγώνισμα επίδειξης.

Υπεύθυνος για το τμήμα είναι ο κ. Νίκος Παμβουξόγλου τηλ. 6514711.Ο Εξοπλισμός που απαιτείται για την καλλιέργεια του αθλήματος έχει αγοραστεί με χρήματα που διέθεσαν φίλοι του Συλλόγου.

Το Άθλημα της Τοξοβολίας

archery2.jpg (36461 bytes)

Η πρώτη εμφάνιση τόξου στην γη έγινε πριν 40.000 χρόνια. Πρόκειται για τον Κρο Μάννιον που είναι ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε τόξο. Στους προϊστορικούς χρόνους η τοξοβολία χρησίμευσε κυρίως για κυνηγητικούς σκοπούς και αυτό για λόγους ασφάλειας. Στην Αρχαία Ελλάδα συνδέθηκε με τους θεούς. Προστάτης θεός ήταν ο Απόλλωνας. Άλλοι τοξότες ήταν Ο Ηρακλής, ο Εύρυτος, ο βασιλιάς της Οιχαλίας, η Αταλάντη, ο Τρώας Έλενας , ο Πάνδαρος, ο Φιλοκτήτης, ο Οδυσσέας, κ.α. Περιγραφές για αγωνιστική τοξοβολία υπάρχουν στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια καθώς και από τον ιστορικό Αριανό.

Η κατασκευή του τόξου γίνονταν από δύο μεγάλα κέρατα αντιλόπης ή κάποιου άλλου ζώου. Τα κέρατα ξύνονταν ώστε να γίνουν λεπτά και ελαστικά. Στα άκρα της καμπύλης έδεναν μία χορδή από νεύρο βοδιού. Τα βέλη ήταν ξύλινα και στην αρχή η μύτη τους από πέτρα. Ήταν συνηθισμένο φαινόμενο για να είναι ποιο αποτελεσματικά να ήταν βουτηγμένα σε δηλητήριο. Τα βέλη ήταν σε μία φαρέτρα περασμένη στον ώμο ή στη μέση.

Σήμερα η Τοξοβολία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αθλητικούς σκοπούς. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες φυλές στην Αφρική και τη Νότια Αμερική που την χρησιμοποιούν ακόμα Σα μέσο επιβίωσης. Το 1900 η τοξοβολία περιλήφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά σταμάτησε το 1920.Ξαναεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς το 1972 με το Grand Fito με αποστάσεις για άνδρες 90,70,50,30 (30,50,70,90) και για γυναίκες 70,60,50,30 (30,50,60,70). Οι αθλητές ρίχνουν 36 βέλη σε κάθε απόσταση και συνολικά 288. Η συμμετοχή των γυναικών έγινε για πρώτη φορά στην Ολυμπιάδα του 1904.

Η Διεθνής Ομοσπονδία FITA (Federation International de Tir a l’ Arch) ιδρύθηκε το 1931 και έχει έδρα το Μιλάνο. Η επίσημη γλώσσα των αγώνων είναι η Αγγλική και η Γαλλική. Η Τοξοβολία στην Ελλάδα μετρά 15 χρόνια ζωής με το επίπεδο να παραμένει ακόμα χαμηλό.

Ο βασικός εξοπλισμός του αθλήματος είναι το τόξο που αποτελείται από το κεντρικό (riser) , τα ελάσματα (limbs) , τη χορδή (string) , ένα σκόπευτρο και ένα σιδερένιο ή πλαστικό νυχάκι που ακουμπά το βέλος(rest). Επίσης ένα προστατευτικό δαχτύλων, βραχίονα, στήθους, μία φαρέτρα και φυσικά βέλη. Επίσης υπάρχουν και αντίβαρα για σταθεροποίηση του τόξου στο χέρι και για την μείωση των κραδασμών. Επιπλέον υπάρχει και μία βίδα που βρίσκεται πάνω στο κεντρικό τμήμα του τόξου για την ομαλότερη αποχώρηση του Βέλους από το τόξο.

EQUIPMENT.JPG (10085 bytes)

line1.gif (1878 bytes)

 

Αρχική Σελίδα ΓΑΣΧ