ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΧΟΚΕΫ
Ο ΓΑΣ Χολαργού προσπαθώντας να φέρει ποιο κοντά τη νεολαία της περιοχής μας στα Ολυμπιακά Αθλήματα δημιούργησε πρόσφατα ΤΜΗΜΑ ΧΟΚΕΫ. Μέσα στην τρέχουσα περίοδο άρχισαν οι προπονήσεις στο γήπεδο στο νταμάρι του νεοσύστατου τμήματος χόκεϊ του συλλόγου (πληροφορίες κ .Δραμυτινό τηλ. 6745560) Κάθε Σάββατο σε ώρες που δυστυχώς δεν είναι καθορισμένες ,το γήπεδο στο Νταμάρι μετατρέπεται σε κυψέλη του χόκεϊ , αφού μαζεύονται Έλληνες και Ξένοι εραστές του αθλήματος από όλα τα βόρεια προάστια. Είναι ένα από τα λίγα γήπεδα σε όλη την Ελλάδα , αν και εκτός προδιαγραφών, που φιλοξενεί αγώνες του αθλήματος . Οι Ακαδημίες του συλλόγου θα γυμνάζονται στη κλειστή αίθουσα του 2ου Γυμνασίου της πόλης μας.
Η καταγωγή του χόκεϋ αποδίδεται στους αρχαίους Έλληνες. Υπάρχει και σχετική παράσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Δεν είναι γνωστό όμως πως και πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο παιγνίδι. Σαν χόκεϋ βέβαια εννοούμε το field hockey ποιο γνωστό ίσως σαν χόκεϋ επι χόρτου. Η παλαιότερη αναπαράσταση που έχει βρεθεί είναι μία σχεδίαση του 2050 πχ σε ένα τάφο στο Μπενί - Χασάν στην κοιλάδα του Νείλου στην Αίγυπτο. Στον τοίχο ενός τάφου έχουν σχεδιαστεί έξι παραστάσεις από αθλητικές δραστηριότητες. Σε μία από αυτές δύο άνδρες κρατούν μπαστούνια με κυρτές άκρες και κτυπούν κάποιο κυκλικό αντικείμενο. Οι Ιστορικοί πιστεύουν ότι το χόκεϋ είναι ο πατριάρχης όλων των αθλημάτων που παίζονται με κάποιο αντικείμενο.
Από τους προχριστιανικούς χρόνους στην Ρωμαϊκή Εποχή και τον Μεσαίωνα το άθλημα διασκέδαζε πολύ κόσμο σε πολλές χώρες. Οι κανόνες έχουν διαφοροποιηθεί και οι τεχνικές έχουν αλλάξει , αλλά το παιγνίδι με τα μπαστούνια και τη μπάλα παραμένει το ίδιο.
Το χόκεϋ καθιερώθηκε σαν άθλημα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ο πρώτος σύλλογος που δημιουργήθηκε ήταν ο Blackheath στο νοτιοανατολικό Λονδίνο στα 1861.
Ξεκίνησε σαν ανδρικό σπορ , αλλά σχεδόν αμέσως κατάκτησε και τις γυναίκες. Το χόκεϋ είναι από τα λίγα αθλήματα που οι γυναίκες συμμετείχαν από τόσο παλιά. Ο πρώτος Γυναικείος σύλλογος δημιουργήθηκε στο Surrey στην Αγγλία το 1887, και η πρώτη εθνική ομοσπονδία στο Δουβλίνο 7χρόνια αργότερα. "Iris Ladies Hockey Union".
Με το τέλος του 19ου αιώνα το γυναικείο χόκεϋ παίζεται στη Νέα Ζηλανδία , Την Νότια Αφρική , την Ολλανδία , την Γερμανία , την Ελβετία και αλλού. Στα 1927 ιδρύθηκε και η Διεθνής ομοσπονδία Γυναικών.
Η αναλογία γυναικών και ανδρών που ασχολούνται με το άθλημα είναι 10 προς 3 στις προηγμένες στο Χόκεϊ χώρες και συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχώς από το 1924.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ ιδρύθηκε το 1906 και έχει ενταχθεί στο χώρο των ομαδικών αθλημάτων ως Ολυμπιακό άθλημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908.
Το 1924 ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική ομοσπονδία Χόκεϊ. Από τα 1927 ως τα 1937 έγιναν κάποια ετήσια τουρνουά στην Αθήνα σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Το 1949 καλλιεργείται σαν πρωτεύον άθλημα από τη σχολή Αναβρύτων. 1976 και 1976 δημιουργούνται δύο ομάδες στην Αθήνα οι Athenians H.C. με ξένους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το Ανάβρυτα hockey club από παλιούς μαθητές της σχολής. Το 1994 δημιουργούνται τέσσερεις νέοι σύλλογοι και η Ελληνική ομοσπονδία γίνεται πλήρες μέλος στη FIH. To 1995 γίνεται πλήρες μέλος και στην Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Χόκεϊ (E.H.F.). Το 1996 αναγνωρίζεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το 1997 η Ελληνική ομοσπονδία διοργανώνει το πρώτο Ευρωπαικό Κύπελλο πρωταθλητριών Νοτιοανατολικής Ευρώπης με συμμετοχή ομάδων από την Ελλάδα , την Γεωργία , την Ρουμανία , τη Γιουγκοσλαβία , την Βουλγαρία και το Αζερμπαϊστάν με μεγάλη επιτυχία.
Το Χόκεϊ είναι ομαδικό άθλημα των 16 παικτών σε κάθε ομάδα ( 11 μέσα στο γήπεδο) και παίζεται σε γήπεδο διαστάσεων ποδοσφαίρου περίπου (92μ Χ 52μ) επιστρωμένου με πλαστικό υδατοψεκαζόμενο χλοοτάπητα ή χλοοτάπητα άμμου (γήπεδο προετοιμασίας μόνο).
Οι παίκτες χρησιμοποιούν μπαστούνι μήκους περίπου ενός μέτρου και προωθούν μπάλα από σκληρό πλαστικό μεγέθους μπάλας τένις, με γρήγορες μεταβιβάσεις και συνδυασμούς για να προσβάλλουν το τέρμα της αντίπαλης ομάδας ( ανοίγματος 3,5 μέτρων) που φυλάσσεται από τερματοφύλακες ντυμένους με προστατευόμενη εύκαμπτη "πανοπλία " και κράνος για την απόλυτη ασφάλειά τους. Ο αγώνας διαρκεί δύο ημίχρονα των 35' και διευθύνεται από δύο διαιτητές που επιβάλλουν την τήρηση των ειδικών κανονισμών του αθλήματος με γνώμονα την ασφάλεια, την ομαλή και ευχάριστη εξέλιξη του παιχνιδιού.
Θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο ομαδικό άθλημα μετά το ποδόσφαιρο.
Τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στις τελευταίες Ολυμπιάδες έχουν κερδίσει :
1980 Μόσχα Άνδρες : Ινδία , Γυναίκες : Ζιμπάμπουε
1984 Λος Άντζελες Άνδρες : Πακιστάν , Γυναίκες : Ολλανδία
1988 Σεούλ Άνδρες Μεγάλη Βρετανία , Γυναίκες : Αυστραλία
1992 Βαρκελώνη Άνδρες Γερμανία , Γυναίκες : Ισπανία
1996 Ατλάντα Άνδρες : Ολλανδία , Γυναίκες : Αυστραλία
Έχουν βρεθεί παραστάσεις σε αγγεία εποχής 540π.Χ. που εικάζεται ότι παρεμφερές άθλημα παιζόταν στον Ελλαδικό χώρο από την εποχή εκείνη .
Παράσταση που υπάρχει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
LINKS ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΚΕΫ
Το Site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϋ